Enklare Lönekartläggning
dags för förändring!
Vi på Allecti HR har intresserat oss för lönekartläggning under lång tid: som konsulter i lönekartläggningsuppdrag, som utbildare och som expertstöd för systemleverantörer.
Kvaliteteten och kompetensnivån har höjts under senare år, men vi ser fortfarande många exempel på hur arbetsgivare lägger ner massor av tid på fel moment och ägnar för lite tid åt det som spelar störst roll. Det leder till att massor av tid ägnas åt lönekartläggningar som inte fyller sin funktion. Oavsett vilket systemstöd som används. Med ett ändrat fokus kan lönekartläggningarna göras effektivare med högre kvalitet.
1
Visst är arbetsvärderingen central i lönekartläggningen. Men den missförstås ofta och krånglas därför till i onödan.
2
Moderna lönekartläggningssystem är fantastiska. Men deras tabeller och diagram och uträkningar är inte det lagstiftaren kallar analyser. Det är underlag för analyser.
3
Se lönekartläggningen som en intern kvalitetsgranskning, inte som ett test ni måste får godkänt på.
1
Använd beräkningarna och tabellerna som underlag för en undersökning, inte som resultat av en.
2
Rätt använd, kan lönekartläggningen hjälpa er att upptäcka avvikelser från er lönepolicy.
3
Dokumentera det lagen säger att ni ska dokumentera, på ett sätt ni har nytta av inför nästa år.
Kunskapen om vad en lönekartläggning är varierar. Liksom förväntningarna. Det är värt en del tid att förklara grunderna med lönekartläggning och syftet med den för alla inblandade. Det minskar risken för upphakningar och missförstånd senare i processen. Bli inte förvånad om den här timmen sparar tiotals timmar i smidigare process.
Arbetsvärdering är viktigt för lönekartläggningen. Men den måste inte bygga på den krångliga och tidsödande metod som de flesta system använder sig av och som praktiskt taget alla guider om arbetsvärdering föreslår. Det finns möjligheter att förenkla arbetsvärderingen genom att se de stora mönstren först och gå in på detaljer bara när det behövs. Tiden för arbetsvärdering kan inte sällan halveras jämfört med en traditionell faktoranalys.
Lagen är tydligt med att kartläggning ska ske i samverkan. Ha en tydlig idé om hur den ska gå till. Var beredd att ändra planen om du får bra argument för för det. Utan en plan kan arbetet komma att bromsas och ifrågasättas i onödan. Det sparar framför allt kalendertid.
Använd systemen till det de gör bäst: ta fram alla jämförelser och presentera överskådliga diagram och tabeller. Men det är början på analysen, inte resultatet av den. Du kan få bra stöd och tips av systemen, men inte lämna över din undersökningsplikt till dem. Det här höjer kvaliteten mer än det sparar tid. Men visst sparar man lite tid också.
Det är inte i tabellerna problemen finns. Inte heller lösningarna. Allt finns i era principer för lönesättning. Det är inte löneskillnaderna i sig som är intressanta, det är skillnaderna som inte borde finnas som är intressanta. Eller de som saknas. Den som har koll på sina löner och sin lönesättning ser lönekartläggningen som ett välkommet test. Att ändra lönesättningen kan förstås ta tid. Men det gör åtminstone någon nytta, till skillnad från oändliga diagramstudier.
Den fråga som alltid måste ställas är: stämmer utfallet med det vi förväntat oss. Är löneskillnaderna korrekta? Svaren bör sedan kontrolleras med en ny analys eller med följdfrågor. Följdfrågor tar tid. Men missförstånd och felaktiga svar ger en bristfällig kartläggning. På sikt får ni en bättre kontroll på er lönesättning, vilket inte bara sparar tid, utan pengar.
Spara gärna alla uträkningar och diagram, men pussla inte in dem i en tungrodd, komplett rapport. Sammanfatta istället era slutsatser och era åtgärder och följ upp dem inför nästa år. Notera gärna vad som kan göras bättre i nästa kartläggning. En korrekt rapport tar inte mycket tid att formulera och sparar garanterat tid vid nästa kartläggning.
1: Låt Allecti genomföra hela kartläggningen
2: Anlita oss som bollplank i din kartläggning.
3: Utbilda dig i vår modell
“Det var värt mycket att få ett kvalificerat bollplank i lönekartläggningen. Jag fick nya perspektiv och konkreta tips på lösningar, som gör att vi har mer nytta av resultatet. Men förutom att lära mig en del nytt blev lönekartläggningen dessutom lite roligare att göra med hjälp av Pär”.
Christine Modig, HR Business Partner, Elpress AB