Fallgropar för erfarna lönekartläggare
Nedan ger vi exempel på några av de vanligaste fallgroparna vid lönekartläggning. Det handlar om sådant som bygger på missförstånd och okunskap, men också på inbyggda brister i utformningen av system och på spridning av lite väl förenklad information. Det ska sägas att själva lagen också är konstruerad på ett sätt som gör den svår att leva upp till. De här tipsen är riktade till er som vill göra en så korrekt kartläggning som möjligt, med så lite kritik som möjligt från DO vid en eventuell granskning. Exemplen är hämtade från verkliga granskningar och frågor från personer inom HR, lön och ledning i samband med lönekartläggningar. De bygger också på DO:s skrifter, ett par av DO:s granskningar, genomgång av de domstolsutslag som föregick lagen om lönekartläggning och informationsmaterial från fackförbund och arbetsgivarorganisationer.
För dig som är nyfiken på att ta del av ännu fler exempel på fallgropar, finns en mer utförlig sammanställning att ta del av, med fler tips på hur du minskar riskerna.
Fallgropar vid indelningen av grupper ("arbeten")
Av praktiska skäl använder vi ofta befintlig befattningsstruktur när vi analyserar löneskillnader inom “lika” arbete. Det kan ge problem när löneskillnader inom ett “arbete” ska analyseras.
Enligt DO:s riktlinjer innebär “lika arbete” att man utför “samma” eller “nästan samma” arbetsuppgifter. Det betyder till att du aldrig kan motivera löneskillnader i kategorin “lika arbete” med olika grad av ansvar eller att vissa personer utför mer kvalificerade arbetsuppgifter än andra, eftersom arbetsuppgifterna i så fall skiljer sig åt och det därmed definitionsmässigt rör sig om olika “arbeten”
En enkel regel är att förklaringar till skillnader inom ett arbete inte bör handla om de faktorer som används för jämförelser mellan arbeten (faktorerna i arbetsvärderingen)
En indelning av “arbeten” enligt lagens bokstav är praktiskt taget omöjlig för alla de arbetsgivare som låter individernas förmåga och kapacitet styra arbetsbeskrivning och arbetsfördelning. Lagen utgår från att det finns generella befattningsbeskrivningar som inte är bundna till person. För företag som har mer individanpassade roller, kan varje medarbetares arbetsbeskrivning utgöra ett “arbete” i lagens mening. Det finns då inga grupper med personer som utför “samma” arbete man kan jämföra löner inom. Det här stökar till det så mycket att rekommendationen måste bli att man får skapa grupperingar utifrån ett antal minsta gemensamma nämnare. Tricket ligger i att göra det utan att löneskillnader inom gruppen kommer att motiveras av olika grad ansvar eller andra kriterier som antas definiera kraven på olika arbeten.
Det vanligaste är inte att lagen tolkas strikt, som i förra exemplet, utan att begreppet “lika arbete” helt missförstås och används för alla möjliga slags grupperingar som arbetsgivaren finner praktiska att utföra kartläggning på. I värsta fall sker grupperingen på ett sådant sätt därför att förmodade löneskillnader ska bli mindre tydliga, när analysen av löneskillnader mellan arbeten ska göras.
Med det sagt, är stora grupper generellt lättare att arbete med än små. Det går att få fram statistik, det går att göra generella jämförelser och företagets egna kriterier för lönesättning blir lättare att tillämpa i analysen. Så länge gruppindelningen går att förklara, inte görs i syfte att försköna siffror eller leder till problemet att löneskillnader inom gruppen förklaras av kriterier som definierar krav på arbeten i lagens mening, är större grupper att föredra framför små.
Börja med befattningar som grupperingsunderlag. Testa om det håller genom att se i hur stor utsträckning högsta och lägsta lön i en befattning beror på sådant som definierar krav i en befattning i lagens mening. Om så är fallet, är risken stor att det inte fråga om “lika arbete” i lagens mening vilket försvårar analysen.
Om era befattningar är mer eller mindre individbaserade, fundera på om ni kan hitta grupperingar med minsta gemensamma nämnare.
Med detta sagt: oavsett vilka val ni gör, är det bra att känna till att DO:s viktigaste kritik i granskningar inte handlar om gruppindelningar. Lägg därför rimligt krut på detta och se till att dokumentera era val.