Allecti HR kan en hel del om lönestrategi. Men – om vi ska vara ärliga är det samarbetet med Pay Analytics som får våra tjänster att sticka ut. PayAnalytics används i 75 länder och finns tillgängligt på 7 olika språk. Det är förberett för många olika standarder för redovisning av löneskillnader och givetvis även för EU:s nya direktiv.
Det är snabbt, lättanvänt och flexibelt, med mängder av avancerade statistiska funktioner som hjälper dig att ta kontroll över din lönebildning och att stänga olika lönegap så effektivt som möjligt.
PayAnalytics hanterar också den svenska lönekartläggningen, inklusive arbetsvärdering.
Läs mer om PayAnalytics eller boka en demo av systemet här.
SÅ HÄR hjälper vi er:
Hur ser era behov och planer ut? Vill ni ha siffror på utfallet av er lönepolicy? Exempel på nyckeltal? Anpassa er efter EU-direktivet? .
Beroende på vad som sagts i steg 1 gör vi systemkörningar och egna analyser av det vi kommit överens om.
Ni får inte bara diagram och tabeller. Vi berättar hur man rimligen kan tolka resultatet och vad ni kan dra för slutsatser av det.
En kort eller längre rapport med sammanfattning av vad vi diskuterat och vad vi har för förslag. Antingen tar ni över nu eller så diskuterar vi fortsatta insatser från Allecti HR. Ni bestämmer!
För att rätt utnyttja möjligheterna med moderna systemstöd och skapa rutiner för en enklare och mer datadriven lönesättning, behöver strategi, policy och processer vara tydliga från början. Vilka kriterier ska spela roll, vilka lönenivåer gäller för olika befattningar och vilka avsteg är rimliga? När man har svaren på de frågorna, kan ett bra systemstöd hjälpa er att fatta beslut om lön på alla nivåer och att ha kontroll på er lönebildning.
Innan man har alla svar, kan en objektiv analys av data ge svar på var de största bristerna finns och vad som är viktigast att förbättra. Vi hjälper er gärna med den analysen.
Lönestrategier kan vara av olika kvalitet och – framför allt – mer eller mindre bra förankrade i verkligheten. Vi kombinerar en manuell granskning med råa data för att granska hur väl er strategi och policy hänger ihop och hur utfallet ser ut.
Istället för att alltid skjuta upp anpassningar till ny lagstiftning så länge som möjligt, eller tillämpa principen om att ändra så lite som lagen tillåter, varför inte bejaka utvecklingen, få ordning på din lönesättning och se till att ligga steget före? Trenden mot mer transparens och öppnare redovisning är tydlig. Det nyligen antagna EU-direktivet om transparens i lönesättningen är det senaste, men knappast det sista regelverket i den riktningen. Vill du få en lättfattlig genomgång av vad EU-direktivet betyder, ladda ner en beskrivning som PayAnalytics tagit fram och vi på Allecti HR har anpassat till svenska förhållanden här.
Hur stor del av faktiska löneskillnader kan förklaras av kriterier i policyn?
Lönekartläggning är utmärkt. Men det finns fler sätt att mäta jämställdhet och att kontrollera andra diskrimineringsgrunder än lön.
Stämmer spridningen med policy och med kriterierna för individuell lönesättning? Är det rätt personer som har högst lön? Testa och mät.
Baserat på den interna lönespridningen utifrån gällande variabler, är det rätt lätt att generera en önskad lönenivå.
Ta fram löneförslag som baserar sig på befintliga medarbetare och ett antal valda faktorer.
Om ni anställer till en helt ny befattning, kan markandslönedata ge en viss vägledning. Men lika viktigt är att lönen harmonierar med era övriga befattningar på samma nivå.
Hur stor del av faktiska löneskillnader kan förklaras av kriterier i policyn?
Lönekartläggning är utmärkt. Men det finns fler sätt att mäta jämställdhet och för all kontrollera andra diskrimineringsgrunder än lön.
Använd ramar, gruppvillkor och individuella villkor för att får fram individuella förslag. Eller kontroller hur ändrade villkor påverkar totalkostnaden.
Pär Wallerborg, HR-konsult och grundare av Allecti HR. Pär ansvarar för analyser i PayAnalytics och för de modeller Allecti HR använder i arbetet med lönestrategier. Han ligger också bakom PayAnalytics anpassningar till den svenska lönekartläggningen.
Det finns troligen inget bättre tillfälle att ta första steget till kontakt än just precis nu.