Åsikter och insikter

Åsikter & Insikter är benämningen för HR-relaterade artiklar och kommentarer, skrivna av Allectis konsult Pär Wallerborg. Ibland rör de sådant som är aktuellt i debatten, ibland är det iakttagelser utan någon som helst trendkänslighet.

Vi hoppas att de kan inspirera till egna tankar och ställningstaganden.

Vill du få information om de senaste inläggen? Tillsammans med en kommentar om något aktuellt ämne, eller något tips?

Hör av dig till Pär Wallerborg via e-post: par.wallerborg@allecti.se

Management by friskrivning

Är det verkligen någon som tror att allt fler policyer eller tvingande avtal med medarbetarna är effektiva sätt att uppnå viktiga förändringar eller att minska risker?

Read More »

Ledarskap – en del av chefskapet

Varför finns det så många som uppmanar oss att göra en skillnad mellan chefer och ledare? Det finns snart sagt hur mycket som helst att läsa om detta: gott om böcker och kurser som till och med gör denna skillnad till ett huvudnummer.

Read More »

Att köpa rekryteringstjänster

Jag träffar en hel del företagare som tycker det är svårt att köpa rekryteringstjänster. Det gäller särskilt dem som är ute efter tjänster som inkluderar aktivt sökande efter kandidater med en kompetens man själv har svårt att hitta.

Read More »

De nyckfulla nyckeltalen

Nyckeltal kan vara fantastiska.  De kan visa att man är på rätt väg eller varna om man är på väg åt fel håll eller helt enkelt ge oss mått på hur väl vi uppfyller våra mål inom bestämda områden.

Read More »

Akilles och HR-satsningar

 

Ett av de sämre sätten att motivera HR-satsningar, är att skrämma VD:n med alternativkostnader. Det är i och för sig lätt att förstå lockelsen med hot om mycket höga risker med att avstå från den ena eller andra satsningen.

Read More »

Se upp för medelvärden!

Ett konferensrum i ett medelstort företag. Delar av ledningen sitter runt bordet. Från projektorn strålar diagram och siffror. Det är resultatet av årets kundnöjdhetsundersökning som presenteras.

Read More »